Wednesday, September 21, 2011

~Kuku Dan Cincin~

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..

sunnah nabi jarang nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang khinzir !!!! .. jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua khinzir khinzir tersebut..... potonglah kuku anda.


The Truth


Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.


Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala.


Percayalah.


Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.



Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari..


1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari..
1] jari tengah
2] jari telunjuk



Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.


selamat beramal.. ^_^



Wordless Wednesday #4

Sunday, September 18, 2011

Tabiat Soalan Soalan Lazim

Dah lama da aku tak update blog nie.
Kesian da bersawang da.
Aleh2 'Wordless' jela yang aku update.
Tapi baru 3 jer pon.. haha

Hari nie aku nak share dgn korg pasal soalan soalan lazim.
kalau mcm kt dlm website2.
mesti ade soalan lazim kan. (FAQ) haha.

Tapi soalan nie bese makcik2 jela yg salu tanye..
Bile kumpol ramai2.. hee
kena pulak da lme tak jumpe kan..

Antara soalan nye...

* Masa belajar : Bile ko nak habis belajar? berapa tahun lg..

* Masa dah habis belajar : Bile ko nak kerja? da lama da tu tanam anggor..

* Masa dah kerja : Bile ko nak kawen? aweknye nunggu je tu..

Masa dah kawen : Bile nak ada isi nie? atok ngn nenek nye tak sabar nk                                  dpt cucu..

Masa dah ada anak : Bile nak tambah tu? tak kan sorang jer..

Kadang2 bosan gak dgn soalan BILA nie.
Dah la soalan berantai.. haha
Tapi pape pun mmg soalan nie tak kan ilang musimnye sampai la bile2..
Tiap orang akan merasa kena tanya macam ni.. haha
Cayo la cakap den.. ^_^




Saturday, August 27, 2011

SaLaM AiDiLFiTri WisHeR

kepada family, sanak saudara dan semua rakan rakan..
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin
menghulur 10 jari mohon kemaafan 
^_^


Designed by Lina Jelina

Thursday, August 25, 2011

Kuih raye yang comel

Hari nie aku nk cite pasal kueh raye..
Memandangkan (kne pandang btoi2 yee) pose da msok sukuan yg terakhir..
Memang ramai la para suri2 rumah sepenoh mase mengaktifkan diri di dapur..
Termasuk la jugak pada student yg tengah cuti.. haha

Semalam kakak aku ade kueh raye..
memamg da 3,4 hari gak la dia buat.
tapi aku tertarik yang semalam jer..
aku tak tw la plak ape punye name kueh dye tu..
kaler2 kuning.. BERSIH ke??
yang penting mmg sedap la kn..
Memang tak sempat raye da abeh da ktorg bedal.. haha

kueh nie anak buah aku yang buat senanye..
bese la tolong menyebok mama dia kt dapor..
hasilnye amatlah unik.. haha

cantik kan.. ade mata, tinge n mulot.. haha

sumenye comey2 jer... haha







Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday #1

                                          ce pikir  ce pikir.. ^_^

Wednesday, August 17, 2011

Kad Raye Dah Tak Laku??

Sejak zaman yang makin moden n canggih nie..
Budaya2 dulu makin hilang..
Salah satunye kad raye..

Dulu masok jer bulan pose..
Masing2 berebot cari kad raye..
Katenye kalau lambat beli nnt kad habis..
Ataupun tinggal kad y tak cantik jer..



Tapi sekarang, tak de sape da yag heran dgn kad raye..
Termasuk lah aku.. haha
Semuanya pakai sms jer, mms, email..
Nak2 pulak fon makin canggih.
Bb laa, i phone laa..
Pe barang kad2 nie!!

Muncul pulak Facebook..
Lagi la sempoi kan..
Create jer 1 wallpaper untuk hari raye..
Atau lagi senang search jer kt internet nie, then edit boh name sndri..
Wish la segala bagai pon..
Lepas tu 'tag' kat semua kawan2..

Sumenye menjimatkan mase, tenaga, n duit.
Kirenye kalau sekolah dlu ade sinopsis laa..
Semakin canggih peralihan zaman, semakin menjimatkan kos..
Dapat 2 markah... hahahaha!!

Daripada kena keluar beli kad raye ---->> Lepas tu hantar by fon jer
--->> Skrg nie semua pakai tag kt facebook jer...
Mayb lepas nie kat G+ plak kot... ^_^

Tapi yang paling penting kad ke tak kad..
Pose tetap pose..
Selamat menjalani ibadat puasa yee.. hehe




Nuzul Al-Quran

Hari ini 17 september  bersamma dengan 17 ramadhan adalah salah satu hari yang berlakunya peristiwa penting dalam islam. Peristiwa nuzul al Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW secara berperingkat sehingga menjadi lengkap sebagaimana kitab suci al Quran pada hari ini.

peristiwa nuzul al Quran berlaku pada malam jumaat, 17 ramadhan, tahun 41 keputeraan Nabi Muhammad SAW. Perkataan NUZUL bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. bila disebut bahawa al Quran adalah mukjizat terbesar Nabi Muhammad SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al Quran.


'Al Quran' bererti bacca atau himpunan. di dalamnya terhimpun ayat yang menjeleskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, ternologi dan pelbagai lagi. Kalimah al Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata 'al Quran mukjizat akhir zaman' atau ' al Quran yang mempunyai mukjizat'. Maka inilah sebenarnya kelebihan al Quran ridak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalamnya. Dengan perkataan lain segalannya terdapat di dalam al Quran.


Firman Allah:


Dan tidak sekor pun binatang yang melata dibumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seerti kamu. tiada kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab al Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan).
( Al-An'am : 38)


Al Quran adalah hidaayh, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.segala isi kandungan al Quran itu benar. al Quran juga dikenali sebagai Al Nur beerti cahaya ayng menerangi, al Furqan bererti yang dapat membezakan di antara ayng hak dan batil dan al Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.


Dalam sejarah kehidupan Nabi MUhammad SAW ayat mula mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail aialh lima ayat pertama daripada Al-'Alaq.


Maksudnya:


" Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian lakhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacakah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, ia mengajarkan manusia apa tang tidak diketahui."
Al-'Alaq : 1-5


Sumber : Jakim








Monday, August 15, 2011

Gajah Hamil Maut!!!

Memang kesian tengok gajah nie..
Ceritanya gajah nie tersangkut kat bawah jambatan.
tetibe train lalu n berlaku la kemalangan nie..


cedera parah



akhirnya berjaya keluarkan baby






Thursday, August 11, 2011

Al Haqqah.. menangis



mulanya aku dengar imam nie baca langsung tak faham.
kenapa dia menangis??
apa maksudnya??
Disebabkan aku tak pandai bahasa arab.
Begitu juga lah lazimnya bile aku ngaji.. huhu..
kemudian, aku cari terjemahan dan cube untuk memahaminya.

bile da bace
Barulah aku faham kenapa imam tu menangis.
surah ini mengisahkan tentang Hari Kiamat
itu lah sebenarnya realiti... yang pasti jadi..
sama dengan maksud surah ni.. AlHaqqah..
Al haqqah dinamai Hari kiamat, kerana ia pasti akan terjadi.


Bacaan Surah Al Haqqah daripada Sheikh Mohammed Mohaisny berserta tangisan dan esakan yang kuat.
Surah disertakan terjemahan.


(pembetulan) ayat 46: Kemudian sudah tentu kami akan memutuskan tali jantungnya (supaya dia mati dengan serta merta)





Wednesday, August 10, 2011

Tips Berguna : Juzu' AL QURAN

Sempena bulan ramadhan yang mulia ni.
Ramai dikalangan kite yang nak khatam Al quran kan.
aku nak share 1 tips untuk kemudahan kita semua.
Benda ni mungkin dah ramai yang tau, tapi aku nak share jugak.. =)

Formula untuk mencari juzu' Al quran dengan mudah.
Senang jer caranya..

Tolak satu, darab dua then tambahkan belakang jawapan tu dengan no 2
( -1 x 2 -----> belakang hasil darab tu letakkan no 2)


Sebagai contoh
Nak cari juzu' 16.

16 - 1 = 15;
15 x 2 = 30;
kemudian tambahkan no 2 dibelakangnya, 
so, jadi la 302..


InsyaAllah anda semua akan jumpa juzu' yang dicari.
Mudah mudahan mendapat manfaat dari tips ni.
Selamat mencuba... ^_^






Friday, August 5, 2011

ANJING DIBAKAR HIDUP HIDUP

Zalim!! Kejam!!
Lagak yang langsung tidak mempunyai perikemanusiaan!
Sengaja atau tidak
Anjing yang masih kecil dibunuh dengan kejam.
Masih hidup lagi
Disimbah dengan minyak dan dibakar hidup hidup

video

Walaupun anjing ini haram bagi umat islam
Tetapi ia juga makhluk ciptaanNya
Sebagai pencinta haiwan ^_^
Jangan lah sesekali menyiksa haiwan sebegini rupa.. =)

Sumber diperoleh daripada KLIK DISINI






Thursday, August 4, 2011

Ragam Puasa

Tengok anak buah aku puase.
Teringat la pulak mase kecik dulu. haha
Puasa setengah hari la.
Sampai pukol 2 la.. pukol 3 laa..
Tapi yang pasti tengahari balik sek jer mesti teros buke.. haha
Kalau dapat puasa penoh dpt hadiah plak..
Tu la antara ganjaran aku mase kecik dulu.. haha

Arwah abah memang baik.
Memang banyak la adiah2 aku kalo puasa..
Yang aku ingat,
Dapat pose 3hari abah belikan jam tangan. Harga ingat lagi ok.. RM8.. hehe
Pastu pose 4hari abah belikan tilam baru.. ^_^

Tapi 1 cite nie mmg lawak la bile ingat balik.
Nak sampai buka punye pasal.
Dah tak larat giler da.. Tapi semua tak bagi aku buka.
Lastly, sementara nak tunggu waktu berbuka tu.
Arwah abah siap bawak aku jalan2 naek kereta.. haha

Mase nak buke tu. tak larat punye pasal.
Siap baring lagi nk tunggu buka..
Pegang sate 2cucuk.. kiri n kanan..
Sume org tak ley amik. sbb aku tak bagi.. haha..
Bapak kedek laa.. macam la habiskan.
Kakak ngn abang aku bengang jer.. hihi..

Tapi zaman tu da habis da..
Sekarang nie aku tengok anak buah aku la plak cmtu..
^_^
So selamat berlatih pose la yee untuk anak2 buah ku..
Even dorang tak tw pn aku de tlis kt entry nie.. haha




Saturday, July 30, 2011

Salam Ramadhan

Ramadan akan menjelma lagi, musim ibadah yang menjanjikan rahmat dan keberkatan kepada orang yang berpuasa. Setiap detiknya mengandungi keampunan dan keberkatan. Kedatangannya dinanti oleh orang yang bertaqwa. Rasulullah SAW biasa berdoa bermaksud, ‘Ya Allah berkati kami dalam Rejab dan Sya’aban dan sampaikan kami Ramadhan.’ (Hadis riwayat at-Tabrani dan Ahmad). Apabila sampai Ramadhan para sahabat saling mengucapkan Ahlan wa sahlan ya Ramadhan’ bererti selamat datang Ramadhan!

Berpuasa Ramadhan bertujuan menambahkan Taqwa. Taqwa ialah kekuatan dalaman anugerah Allah untuk manusia berhadapan dengan fitnah hidup ini dengan selamat hingga ke akhirat. Kesannya mendalam hingga ke Ramadhan akan datang. Rasulullah telah menjanjikan kita dengan sabdanya, “Solat yang lima. Jumaat hingga Jumaat, dan Ramadhan hingga Ramadhan menghapuskan dosa-dosa yang di antaranya apabila (dengan syarat) dijauhi dosa-dosa besar” (Riwayat Muslim),

Hati dibersihkan dari dosa dan nafsu dapat dijinakkan. Asalnya nafsu berguna untuk mengurus diri dan alam keliling. Dengan nafsu manusia sukakan kebersihan, keindahan. makan minum. dan berkeluarga hingga berkembang biak memenuhi bumi. Namun, nafsu mudah menjadi liar hingga membahayakan diri dan alam. Betapa kecantikan terjebak kepada kelucahan. Urusan makan minum menjadi perebutan harta dan takhta. Kesihatan, kekuatan dan kemudaan sering disalahgunakan hingga tergadai usia muda kerana lupa kepada Allah.

Berlapar penting untuk menjinakkan nafsu. Itu adalah peraturan Allah yang Maha Mengetahui. Apabila berpuasa mengikut sunnah Rasul SAW, hati Muslim menjadi lembut dan takut kepada azab Allah. Muslim lebih teliti dalam tindak tanduknya. Selain berlapar, berpuasa ialah menahan diri daripada perkara yang berdosa, tidak bermoral dan sia-sia. Berpuasa pada perut ialah tidak makan, berpuasa pada Iidah ialah tidak bercakap sia-sia atau mengumpat. Berpuasa telinga ialah tidak mendengar muzik rock dan perbuatan lucah. Berpuasa mata ialah tidak memandang yang berdosa seperti aurat, atau memandang seseorang dengan marah.

Nabi bersabda, “Bukanlah puasa itu semata-mata meninggalkan makan dan minum tetapi puasa ialah meninggalkan perbuatan sia-sia dan cakap kosong. Jika sesiapa dimaki atau diperbodoh oleh seseorang katakanlah;’Saya berpuasa, saya berpuasa”(Riwayat lbnu Khuzaimah dan lbnu Hibban).

Menurut hadith ini, orang yang berpuasa perlu kuat bersabar apabila dalam situasi genting atau bertelingkah. Disebutnya, ‘Saya berpuasa’ beberapa kali untuk mengingatkan diri agar tidak merosakkan pahala puasa. Puasa begitu penting dijadikan latihan mengubah sikap hingga Rasulullah mengingatkan kita, “Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dan amalan sia-sia maka Allah tidak memerlukannya meninggalkan makan dan minumnya.” (Riwayat Bukhari).

Puasa Ramadhan menjanjikan perubahan bagi mereka yang mengisi masa dengan kebaikan dan ibadah. Kesemua amalan dibuat dengan penuh ilmu dan faham. Membaca al-Qur’an ialah membaca perintah dan hukum Allah. Tarawih ialah merehatkan hati dengan mendengar bacaan qari mengimami solat tarawih itu. Bertaubat ialah menyesali dosa dan ingin berubah menjadi taat. Beribadah pada Lailatul Qadar membawa keampunan dan kebajikan yang kekal seumpama seribu bulan. Beriktikaf ialah mengasingkan diri di dalam masjid dengan mengimbau kesalahan Iampau untuk membaiki diri dan umat. Zakat fitrah ialah tanda kesyukuran atas nikmat Allah yang melimpah, hingga ingin dikongsi kepada orang yang memerlukan.

Pada akhir Ramadhan, orang yang berpuasa mengikut adabnya akan menjadi orang baru kerana berjaya membuang segala kelemahan diri. Ramadhan di akhiri dengan kesedihan kerana berpisah dengan limpahan rahmat dan keampunan Allah. Alangkah gembiranya jika Ramadhan itu sepanjang tahun. Dari Abi Mas’ud Al-Ghifari r.a, katanya,’Rasulullah SAW bersabda;’Jikalau para hamba itu mengetahui apa dia Ramadhan,nescaya umatku berangan agar setahun itu kesemuanya Ramadhan.’ (Riwayat Ibnu Khuzaimah).

Jom sama sama kita dengar lagu ini. ^_^

Saturday, July 23, 2011

Gurau Atau Bahan??

Aku tak kesah senanye nk guro2 nie..
Nak bahan2 orang ke kn..
Sebab aku sendiri pun suke gahan orang gak..
Kenakan kawan2 aku..

Tapi 1 benda nie aku memang sensitif cikit laa..
Bile maen name Arwah Ayah aku..
Maybe dye tak sengaja..
Atau pn sekadar nak guro2 jer..
Tapi agak2 la kan..

Orang tu dah tak de da kat dunia nie..
Kalau Arwah Ayah aku hidop lagi..
Aku tak kesah..
Sedih la gak an..

Ley buat makin rindu kot kat ayah aku..
Kadang2 mate merah gak la an..
Tapi bia jelah..
Masing2 da besar..
Ley pikir sendiri..

Maybe aku pun salu bahan orang lebey2..
Tapi lau orang tu da tak de..
Aku mesti ingat punye..

Pape pun aku rindu sgt kt Arwah ayah aku..
Tayah la sebot2 name dye lg..
Bia aku sorg jer yang akan ingt sendiri..
ALFATIHAH~

Monday, July 18, 2011

Abang Ku Join Rempit..

Hahaha...
Title cm besh jer an..
Aku memang terpesona jap la kn bile tw dye naek moto..
Sebelum nie lesen pn xde..
Hahaha~

bergaya dengan moto baru.. ^_^
Pape pun senanye tu nie la langkah penjimatan..
Save sikit minyak ngn mase..
Mane tak nye..
naek kete hari2 g keje.. minyak jer sebulan da 7,8ratus..
kalau Ko kasi aku ckit pn ok da bang.. hehe

Akhir kata selamat merempit la yee... keke~
^_^

Saturday, July 16, 2011

Sumpah Jeles!!

Tu la... dulu suroh apply tak nak..
Kononnye nak rest dulu laa..
Nak kumpol duit dulu laa..
Sekarang??
Nyesal sendiri bile tengok kawan2 lain sambung blaja..

Urmmm...
Memang betul la kata pepatah "terlajak perahu ley undur"
( Aku nie pun sengal gak tak de sape yg kate pepatah tu salah!!) haha..
Gelak pulak aku nie..
Kena emosi cikit bak kate kakak echa

ok2.. huh!!
Result UPU keluar hari nie..
So td mesti jalan jem masing2 nak check..
Ade yg kiciwa cm AKU nie.. haha
N semestinye la rmi yg gumbira bile dapat sambung..

Yg aku bengang tu bile tgk classmate aku dulu sume dpt sambung..
1 U sampai 4,5 orang..
Da la sumenye 1 kepala..
Memang layan la kn..
Confrm2 la dorg tu nnt jd pangai cm dulu gak.. haha

Bangon lambat!
Class start kol 8. kol 8 bru nk mandi!
Rumah bersepah!
Assgmnt copy!
Hahaha... mcm ape je kn..

Tu yang emosi jap tu.. keke..
Agak tak de mood jap gak la td..
















Pape pun gud luck la tok dorang sume..
Maybe rezki aku ade kt tempat laen..
Aku gerak lambat ckit.. hehe.. ^_^

Wednesday, July 13, 2011

Kisah Si Peminta Sedekah

Tetiba hati aku rasa kesian dengan makcik nie..
Wanita tua yang berjalan kaki di tengah bandar untuk mencari rezki(duit).
Selalunya kita akan nampak orang minta sedekah di tepi2 jalan.
Tapi tadi aku jmpe kat tengah jalan. Dekat dengan trafic light pulak tu.

Lokasinya dekat trafic light stesen LRT Putra kat universiti.
Masa tu aku tengah berhenti kat trafic light tu la..
aku ternampak "makcik" nie jalan sorang2 kat celah2 kereta yang sedang berhenti..
Hati aku tetibe kesian dengan "makcik" nie.

'Tak de anak ke makcik nie?'
'Atau pun anak dia xhiraukan ibunya jalan sorang2 kat tengah bandar untuk mencari sesuap nasi dengan meminta ikhsan orang?'
'tak pun, knape makcik nie tak kerja jer? nak kata sakit tapi tgk sehat jer jalan kaki'

"makcik" tu terus berjalan kat celah2 kereta.
Singgah kat setiap kereta yang ada.
Lepas tu,
"Makcik" tu datang kt tepi kete aku.
Hulurkan tangan sambil buat isyarat lapa nak makan.
Memang kesian. Tak sanggup nak biarkan cm tu jer.
Aku pun bagi la sikit duit yang aku ade.
Lepas tu dia terus pergi kat kereta lain pulak.
Ade gak yang buat bodoh jer.
Ade gak yang TINGKAP memang da terbuka, bile "makcik" tu datang terus TUTUP.


Kalau la makcik tu ibu aku.. tak sanggup rasenye nak biakan dia merayap sorang2..
Entah kemana hala tujunya. keselamatannya..
Apa la sangat setakat nak jaga seorang ibu yang dah besarkan kita sejak dari kecil.
Dulu ibu kita lagi la, jaga anak yang ramai. sorang jer..

Tapi macam tu la nasib "makcik" tu..
Entah sampai bile la agaknye jalan kaki kt tengah2 jalan.
Tengah2 panas.

MORAL yang aku nak ckp kt sini senanye..
Jangan la kita pandang hina dengan mereka.
Even dorang tu kerjanya minta sedekah jer.
tapi dorang pun ade hati gak.. ^_^

Hulur la sedikit pun.
Kalau tak nak bagi, jangan la menghina pulak.. 
Entry juz nak share jer pape yg aku nmpk.
Untuk peringatan diri sendiri n u'll sume.. 
^_^

Kerenah Si Tua

"Anything information, u must discuss with me.."
" oh ok, bos!"

Tu la ayat dia tiap2 hari ngn aku..
N jawapan aku pn se simple tu jer.. haha

Tapi yg buat aku bengang nie. salu nak "game" kan aku jer..
Budak2 opis pn sume bengang ngn dye..
Depan ktorg kemaen baek lg..
Bile meeting hampeh!!

Da la gigi tinggal sebatang!
Agak2 jentik je gigi tu confirm teros bersepah.. haha
Asek2 dia aje la yg btoi..
"DC converter" pun dia kate battery..
SENGAL!! haha..

Salah dia aku gak yg kne..
Tak pasal2 aku y kne fokus..
Tu la ayat dia..
" Adib, u kne fokus"
Huahuahua~

Ape la nasib aku nie..
Dapat supervisor pn ngok ngek!
Nak dilawan da tua..
Kng xpasal2 goal terus..
Da la ade heart attack! 

Ate, sabor je ler..... 
Melayan kerenah orang tua.. ^_^

Thursday, July 7, 2011

~BUDAK KAKI TIGA~

Kebesaran ALLAH.. Subhanallah..
Redha dengan segala ketentuanNya..
Sama lah dengan budak ini..







Monday, June 27, 2011

SaGa iN mEmOrIeS.. ABH 23 GeT nEw BoDY

Akhirnya ABH23 dapat gak body yang baru.
Dah lama dah senanye plan nk tuka.
Ngidam lama da ABH23 nak kereta baru.
Aku jer yg tak mampu lagi mase tu.. haha

Nie la body lama.. tak de la burok sangat kn.. sape2 yg berhajat silakn.. haha



Kalau sebelum ni moto aku yg tersepok kat rumah tak de sape yg nk pakai.
sekarang nie saga hijau la plak yang tersepok.
makin bertambah koleksi kenderaan aku y simpan kt muzium rumah.. haha


urmmm.... nie la body baru ABH23.. kete murah jer.. tp bengkok gak la nk byr monthly.. huhu


PROTON SAGA in memories.
nak jual tapi sayang sangat2.
banyak kenangan kot.
tu la kereta pusaka Arwah Abah kesayangan ku.. huhu..

Monday, June 20, 2011

KERINDUAN YANG TERAMAT SANGAT!!!

Rase sedih, sunyi, rindu yang teramat sangat pada arwah abah..
2,3 hari yang lepas. ade sambutan hari bapa.
Rase jelez bile tengok orang lain masing2 wish kt abah dorang..
Tapi aku??

Betul, Semua insan yang hidop kat dunia nie, pasti akan pergi.
Tapi sebagai manusia. n aku sendiri, kerinduan tu mesti akan ada.
Sama gak mcm org lain.. huhu

Saat aku tulis entry nie, genap laa 7tahun 2bulan arwah abah kembali kerahmatullah.
7tahun dah?? kejapnye..
Diam xdiam da 7tahun abah pergikan.
Tapi aku rase bru semalam semuanya berlaku...

Semua kenangan memang tak kan aku lupe.. walau sekecil mana pun.
Kalau boley di pusingkan masa nie, aku nk buat yg terbaik untuk abah.
Dulu aku xdapat nak bg y terbaik.
Nak2 pulak dulu aku nie jahat!
Suke malukan keluarga, malukan abah.
Rase menyesal sgt2..
Allah jela yg tahu ape yg aku rase..

Tapi aku bersyukur sgt2..
Sbb Allah bg aku peluang utk jd manusia yg berguna.
Even bukan la yg terbaek!
Sekurang2nya aku mampu ubah diri ini..
Aku tahu mesti abah bangga dengan aku
Walaupun abah dah tak de kt sisi aku lagi..

Abah sorang yg amat penyayang. penyabar.
Tak garang tapi tegas!!
Tak penah marah kami adik beradik.
(aku sorg je salu kne marah sbb jahat sgt dlu.. huhu).

Kalau nk cite pasal pengorbanan..
Jgn ckp laa... mmg terlalu byk..
Ckp jela ape y abah tak buat utk kami sekeluarga..
Makan??
Abah sanggup berlapar, janji kami kenyang.
Baju??
Mak, akak, abang n aku baju berpasang2..
Tapi abah baju pg sekolah pn ade yg koyak..

Tanggungjawab abah kat kami adk badik tak pernah diabaikan
Aku ingat lagi mase abah sakit terlantar kat hospital.
Aku nak balik kat asrama.
Abah tengah sakit teruk masa tu..
Bila aku salam abah, abah gagahkan gak ckp ngn aku.
Semata mata nak tanya aku ade duit or tak..
Terasa sgt mase tu. nk hujan pn ye jugak.
Tapi aku tahan jer.. huhu

Rupa2nya tu laa pertanyaan yg terakhir daripada sorang abah yg aku amat sayangi..
2minggu selepas itu,
Aku jumpe abah dalam keadaan nazak di hospital.
Aku sempat jumpe 30minit jer.
Selepas tu, abah pergi meniggalkan kami semua.

Banyak pengorbanan yg abah da buat utk aku n fmily
Masa hayatnya.
Kalau nk cerita semua mmg tak terkata. Huhu

Semoga roh abah dicucuri rahmat.
Diletakkan dalam golongan orang2 yg beriman.
Jaohkan lah abah dari seksaan api neraka
Dan masukkan lah abah kedalam SYURGA yg kekal abadi.
Aminnnn~~

SELAMAT HARI BAPA
Untuk arwah abah ku
Munajaf Bin Hj Ali
20 April 2004
Kami semua amat rindukan abah..

Sunday, June 5, 2011

tRiP tO gEnTiNg

Pikir pikir balik lawak pun ada. mana tak nya. tak rancang apa2 pn. tengah lepak2, tetibe meow ajak pegi genting. Nie sume meow punye angkara.. Haha

Mulanye ktorg lepak kt i city. Meow ngn apau teringin beno katenye nak masok umah salji tu..
Maklom ler, dorg dtg dr mlake jaoh2 nk msok uma salji.. Haha..
Jadi aku pn bawak la dorg.. Mmg ramai gler org mlm ahad smlm. Tak penah aku tgk ramai gler cmni..
Pukol 11 ktorg masuk. Tak tahan sejuk kot, smpi meow jatoh2.. lawak siak!! Pukol 12.30 da keluar da.. Haha

Lepas tu lepak kt uptown kota dgn classmate poly dlu.. Gedebak gedebuk.. Smpi kol 4 pg..
Ingtkn lepas tu tros nk tdo la kn.. Smpi umah kol 5 sembang2 ngn dorg kt dpn uma..
Tkeluar la idea pg genting.. Aku pn laju jer kate Jom.. haha..

Tak pikir pape pn. Aku start je kete.. Tros gerak. Dorg plak sedap membuta, aku drive sorg2 smpi la kt atas.. Hampeh toi..
Kol 7 pg da terpacak da kt sane.. Rilex2 jap.. Bekfes pe sume.. Kol 7 lbey ktorg naek cabel car..

apau cuak bile cabel car nie mule2 tergantong.. haha
7.45 am
Smpi atas jer bapak sejuk gler.. Dgn kabus tebal.. Pening kpale aku + tak ckup tdo ag.. Tp layankn jer.. Haha


amik angin pagi jap.. haha
8.15 am
Smpi atas tak tw nk bt pe.. Masing2 mate ngntok.. Maen in door pn tak.. Maen out door pn tak.. So duduk la layan mate jap.. Cm orang bodoh pn ade.. Haha ^_^
Bile mood da ada.. Bru la mule jalan2.. Jmpe game plak.. Meow tros sangap maen game.. Melayankan dye jer da berjam2.. haha

tengah semangat redeem.. tak kan 447 jer bro.. haha~
10.17 am

layan karoke jap.. apau ngntok tu.. haha~
1.00 pm

Da penat da round2 sume.. Perot pn da kenyang.. Duit pn da byk lebor.. Haha
Lbey kurang kol 4.. Ktorg pn balik laa...  ^_^

last posing kt cabel car kononnye.. haha

Baru ujan lebat plak time nie..
4.02 pm

Lepas nie aku tak tw la mane ag tmpt dorg nk ajak.. Haha
Dengar2 nye nk g cherating plak.. Keke~

Wednesday, May 25, 2011

MaSa DepAN yAnG MaNa??

Risaunya bila fikirkan masa depan ini. Nak cari kerja bukannya mudah. Mohon sana sini sepak terajang atas bawah belum tentu lagi boleh dapat pekerjaan yang betul betul sesuai dan menjamin masa depan. Bila dah susah sangat nak cari kerja yang sesuai depan kos yang kita belajar dulu. Mula la lompat ke bidang yang lain.

Sesetengah orang tidak kisah pun hendak kerja di sektor awam mahupun swasta. Bagi mereka sama sahaja asalkan niat itu betul. Tetapi ramai dikalangan kita yang tetap mahukan kerja disektor awam. Walaupun hakikatnya sekarang ini bukan mudah untuk kita memohon di sektor awam. Sampaikan ada orang yang berkata kalau dipanggil temuduga itu pun sudah cukup bertuah.

Guru

Kalau sebelum ini ramai yang tidak minat untuk menjadi guru, tetapi dalam situasi sekarang ini semuanya berubah. Mereka memilih untuk menjadikan pekerjaan guru ini sebagai langkah terakhir demi masa depan mereka. Tetapi bukankah guru ini satu pekerjaan yang murni? Guru lah yang mendidik kita semua dari bangku sekolah sehingga ke menara gading. Mengapa tidak menjadikan pekerjaan yang mulia ini sebagai pilihan utama kita?

Ramai yang marah bila tahu perkara ini. Lebih-lebih lagi mereka yang mengambil pendidikan. Dan sudah tentu meraka yang sekarang ini sudah menjadi guru. Tetapi itulah hakikatnya yang berlaku sekarang. Oleh itu, sama-sama la kita ubah mentaliti yang berlaku masa kini.

Entry sekadar mahu berkongsi sahaja.. ^_^

~AlaHai NaSiB~

Agak luntur terus semangat aku bila dapat tahu yang kerajaan akan bekukan semua jawatan kosong berkuatkuasa 1jun2011. Apa nasib aku lepas ni?? Urmm..


ingatkn baru nak apply goment. tapi kalau dah bekukan.. macam mana gayanya. kerja private jela.
kerja dengan goment ni gaji memang la rendah nak dibandingkan dengan swasta. tapinya untuk jangka masa panjang goment jela yang terbaik. aku pun tak tau kenapa. mungkin sebab ada pencen jela kot. 

even pembekuan tu sekejap je, tapi aku rasa lama kot. proses untuk permohonan goment faham2 jelakan. tak nak lama la plak.. hehe

Harap harap la mana yang aku dah apply sebelum ni dorang ada panggil aku.. ^_^

Tuesday, May 24, 2011

~PolY mEm0RieS~

Tetibe aku teringat plak zaman zaman aku belajo dlu. 
Lbey kurang rindu la senang cite.. haha
Tp rindu kt suasana jer.. xrindu pn kt poli aku tu.. keke~
Daripada sem1 smpi la sem 6. Mcm2 bnde y jadi..

Paling aq tak ley lupe mase SEM 1.
Aq duduk kt hostel.. then 1 hari tu.. aku bawak la kereta msok kt celah2 bangunan hostel.. niat murni kt hati nie nak basoh kete.. tp pakai pili bomba.. setting punye setting.. aku pn buka la air.. bru je pancut ckit teros kantoi ngn warden.. menggelabah aku lari.. hahaha.. tros msok dlm bilik mbe.. warden tu cari pusing bangunan ooo.. tp xjmpe pn.. haha.. mmg kelakar la time tu.. nsb baek bdk2 sume cover aq.. Tp 1 bnde je la warden tu dpt gak.. kete aq xkunci, so dia jmpe matrik kad aq kt dlm tu.. hampeh toi.. tp nk saman mmg xdpt la bro.. aq tak amik pn matrik kad tu.. bia je cm tu.. aku bt report kate kad ilang je.. haha

Last SEM 6 mase bt projek, time tu mmg ase da give up pn ade.. bt projek pun cm nk tak nak je.. hampir2 nk extand sbb 1st present team aku kantoi.. haha.. tp alhamdulh la,  akhirnya Berjaya gak even xperfect.. y penting da abeh blajo.. hahaha~

ngah pk mase depan nie.. present kantoi.. haha

nie team projek y kantoi tu.. lepas kntoi ktorg kena pecah.. ^_^
lepas kantoi 1st present tu.. ktorg kne berpecah.. so tgl la 5 orang 1 team..
team yg baru nie ktorg bt R&D jer.. mudah, pantas, dan bajet murah.. haha~
disebabkan sume malas nk bt, so hasilnye malas gak laa.. ^_^

^_^ Hari Inovasi ^_^

Nie la research y ktorg bt..
Gentian dari serat nenas.. hihi..

Friday, May 20, 2011

gElAk TaWa DikAlA BoSaN

i) Pilih bulan kelahiran anda:
Januari - Aku cinta
Februari - Aku gigit
Mac - Aku belasah
April - Aku peluk
Mei - Aku terhantuk
Jun - Aku terkentut depan
Julai - Aku menari dengan
Ogos - Aku pergi dating dengan
September - Aku lambai dekat
Oktober - Aku muntah depan
November - Aku jerit dekat
Disember - Aku terlanggar

ii) Pilih nombor hari jadi anda:
1 - Mak aku
2 - Komputer aku
3 - Liverpool
4 - Garfield
5 - Musuh dalam selimut aku
6 - Gangster
7 - Handphone aku
8 - Gerrard
9 - Driver Bas
10 - Semut
11- Kawan baik aku
12 - Polis
13 - Taik kucing
14 - Patung barbie
15 - Lee Chong Wei
16 - Mak Mertua aku
17 - Mak tiri aku
18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku
19 - Makcik kantin
20 - Sharifah Amani
21 - Upin dan
22 - Siti Nurhaliza
23 - Spongebob
24 - Cristiano Ronaldo
25 - Bapuk/Maknyah
26 - Kawan aku
27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia
28 - Jiran aku
29 - Orang gila
30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan

iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:

Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem
Hitam - Sebab aku gila
Pink - Sebab aku suka single
Merah - Sebab mak aku suruh
Biru - Sebab aku tak tahan
Hijau - Sebab aku baik hati
Ungu - Sebab aku cemburu
Kelabu - Sebab bomoh suruh
Kuning - Sebab suka hati aku la
Oren - Sebab aku baru putus cinta
Coklat - Sebab aku tak tentu arah
Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat

KPDA YG DA BACE TU,SILA KONGSI JAWAPAN ANDA EAAA~
CERIA CERIAAAAA SELALU! :)

Wednesday, May 18, 2011

AnTaRa NaFsU dEnGaN IMaN

Aku hairan,
Mengapa Ramai mereka yang ingin berjuang,
Tetapi tidak mahu menahan madah mehnah dan tribulasi,
Aku mengerti,
Setiap manusia pasti akan ada ujian kehidupan,
Begitu juga para pejuang,

Aku meneliti,
Bila disingkap tirai sejarah,
Perihal keluarga sering menjadi bicara,
Katanya perihal ayahnya yang tua,
Ibunya yang perlu perihatiannya,
Isterinya yang sendirian di kamarnya,
Anak-anak kecil yang muram lantaran kesakitan,

Aku tahu,
Benar perkara ini perlu didahulukan,
Sekalipun semboyan jihad bergema,
Rasulallah s.a.w sendiri bersabda,
Perkara terafdhal pertamanya solat,
Keduanya berbakti pada ibu dan ayah,
Barulah berjihad itu satu kefardhuan,


Aku faham perkara ini,
Namun aku kebingungan,
Dikala ini,
Mengapa ramai pejuang menjadikan alasan ini hanya untuk urusan jema'ah,
Kerna,
Mereka boleh saja ketepi semua alasan hanya kerja kerjayanya,
Mungkin juga untuk pertahan jawatannya,
Atau boleh saja berkelana untuk parti,
Mahupun persatuan yang urusanya selain dari urusan jama'ah,
Boleh saja mereka ketepikan urusan keluarganya,
Untuk memenuhi semua itu,
Inilah yang amat aku bingung,
Mengapa ini berlaku,

Namun, Syukur pada Allah s.w.t,
Apabila talaqqi tafsirku menuju ke satu kalam Allah s.w.t,
"Hai orang-orang mukmin, sesungguhnya di antara isteri-isterimu
dan anak-anakmu ada yang menjadi musuh bagimu
maka berhati-hatilah kamu terhadap mereka dan jika kamu memaafkan
dan tidak memarahi serta mengampuni (mereka)
maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."


Kata Mu'allimku,
Maksudnya menjadi musuh itu,
Mereka membantah urusanmu pada agamamu mahupun perjuanganmu,
Namun mereka sunyi tanpa kata pada urusan duniamu,
katanya lagi bukanlah kalam ini terhenti kepada Isteri dan anak-anak,
sebaliknya ianya berkisar pada sekelian keluargamu,


Aku menghela nafas,
Sedikit tenang ketika ini,
Barulah aku mengerti mengapa keluarga itu ujian para pejuang,
Rupanya ianya ujian daripada Allah s.w.t,
Untuk menilai samada Iman atau nafsu yang akan menang,
Jika iman menandingi nafsu,
Maka, perjuangan akan dipilih meskipun akan ada yang terkorban,
Namun,nafsu menguasainya,
Kadangkala perkara disangka iman rupanya nafsu yang menerajunya,


Ya Allah s.w.t,
Dengan keberkatan Rasulallah s.a.w
Bantulah aku dan ahli keluargaku,
Begitujuga para sahabat dan sahabiahku,
Istiqamahkan kami pada perjuangan,
Jauhkan daripada kami fitnah (ujian) dunia dan fitnah (ujian) keluarga,
Perlihatkan kami pada perkara haq dan bathil,
Supaya bisa kami memilih haq itu sebagai panduanku,
Ameen Ya Rabbal 'Alameen..

Tuesday, May 17, 2011

My besday y ke.. ce teke.. ce teke.. haha

Nie la kek besday aq.. haha
da bertahun2 xpenah wish besday..
tup2 taon nie ade plak..
memang pelik laa kan.. =)

kad nie anak buah yg buat..
kreatif tu..
ce tengok, siap ade hari lg tw..
haha
pape pun thanks a lot sbb dorg belikan kek ini..
luv u lah..